De appel is voor ‘Healthy ever after’ een belangrijk symbool. En dat is met een reden!  Wist je dat de appel een rijke symboliek met zich mee draagt? 

  • Een appel staat symbool voor gezondheid.
  • Vanuit spiritueel oogpunt is de appel de vrucht van verleiding.
  • Het is ook een magische vrucht die het zaad van kennis en bewustzijn bevat.
  • Een appel duidt op een nieuw begin en een frisse benadering.
  • In veel tradities is het de vrucht van onsterfelijkheid.
  • Het eten van de appel symboliseert de wens om informatie en kennis tot je te nemen. 
  • De appel staat ook symbool voor vruchtbaarheid.

Bijbel een sprookjesboek?

Het zou wat oneerbiedig zijn om de bijbel een sprookjesboek te noemen. Er zijn namelijk veel archeologische ontdekkingen gedaan die genoemd zijn in de bijbel. Ook geografisch zijn plaatsen uit de bijbel letterlijk aan te duiden. In sprookjes gaat het meestal over een land hier ver vandaan of symbolische plaatsen zoals de onderwereld. Maar ook metaforische plekken zoals het bos (wat staat voor je onderbewuste) en op sprookjesachtige plekken zoals kastelen. 

Voor mij is er wel een overeenkomst te vinden. Zoals mijn favoriete uitspraak aangeeft; sprookjes zijn symbolische vertellingen van de ziel. Wat mij betreft zijn de verhalen in de bijbel ook verhalen die op die manier de ziel aanspreken. Ik geloof ook zeker dat er waargebeurde elementen in zitten maar water in wijn veranderen, om er maar te noemen, het lijkt mij niet dat dit letterlijke plaats heeft gevonden. Was het maar zo’n feestje 😉 

Één van de belangrijkste Bijbelse verhalen uit de verzameling is die van Adam en Eva. Hierin speelt de appel een prominente rol. God schiep Adam en Eva en liet ze het paradijs (Hof van Eden) bewonen. Ze mochten daar alle vruchten eten uit alle bomen. Behalve de appelboom. Deze boom had alle kennis van goed en kwaad. Toen de slang ten tonele kwam, verleidde hij Eva om toch de appel uit de boom te eten, Eva verleidde op haar beurt weer Adam om hetzelfde te doen. We weten allemaal dat die kennis hen geen goed gedaan heeft. Soms is het wellicht ook beter om niet te veel te weten. 

Toch voel ik me ook aangetrokken tot de appel in de boom der kennis. Mijn nieuwsgierigheid zorgt dat ik altijd meer wil weten en ik laat me dan ook graag verleiden tot het eten van de symbolische appels. 

Appel in sprookjes

Naast de bijbel komt de appel voor in vele sagen, mythen, legenden en sprookjes uit alle windstreken. Wist je dat het de aanleiding zou zijn geweest voor de Trojaanse oorlog? En qua sprookjes denk je natuurlijk al snel aan sneeuwwitje die stief door een hap te nemen van de vergiftigde appel. Of de appelboom vol met pratende en rijpe appels in vrouw Holle. De appels voro grootmoeder, in het mandje van roodkapje. Maar denk ook aan Wilhelm Tell die een appel van het hoofd van zijn zoontje af moest schieten met pijl en boog maar bij een tweede pijl weigerde om dit nogmaals te doen, waardoor hij in de gevangenis belandde. 

Healthy ever appel

Healthy ever after en de appel zijn een magisch duo. Vanwege de symboliek die de appel heeft om gezond te blijven maar ook door alle kennis die het je brengt. Maar natuurlijk ook vanwege de rol die de vrucht speelt in sprookjes. Mag ik je verleiden om ook je leven ‘Healthy ever after’ te gaan leven?