Wist je al dat sprookjes niet zomaar verhalen zijn die we vaak aan onze kinderen vertellen? 

Sprookjes worden al eeuwenlang van generatie op generatie verteld. Het woord sprookje komt dan ook van het middeleeuwse woord ‘sproke’ dat gewoon verhaal of vertelling betekent.  

Waarschijnlijk heb jij ze vroeger ook van jouw ouders of grootouders gehoord. Of misschien ben je, net zoals ik, opgegroeid met de luistersprookjes van Lekturama. Die rode boeken, waarbij je de bladzijde om mocht slaan zodra je het belletje hoorde. 

Er zijn verschillende soorten sprookjes, maar de bekendste vol met magische wezens en toverkunsten, worden tover sprookjes genoemd (verrassend hé). Deze verhalen werden vroeger verteld omdat ze een diepere wijsheid bevatten. De mooiste omschrijving van een sprookje vind ik zelf de uitleg dat het symbolische vertellingen van de ziel zijn. 

Ons onderbewuste of ziel, communiceert namelijk het beste door middel van symbolen. Je kunt daarbij denken aan je dromen. Je onderbewuste verteld je dan namelijk ook wat je moet weten of verwerken en doet dit in een symbolische taal. Er zijn genoeg algemene symbolen voor droomverklaringen te vinden, maar aangezien het jouw ziel is die spreekt, die jouw wijsheid en ervaring met zich meedraagt, zijn symbolen voor ieder uniek. De beste manier om er daarom achter te komen wat een droom je wil zeggen is door naar binnen te keren en te voelen wat er vanuit je onderbewuste naar de oppervlakte komt. 

Op reis door ons eigen sprookjesbos 

In sprookjes wordt het onderbewuste vaak vertegenwoordigd door het symbool van een bos. Het bos kan donker zijn zodat je niet alles kunt zien wat er verborgen is. Juist, net zoals we ons niet bewust zijn van wat binnenin voor ons verborgen ligt. Soms schijnt er door het dikke bladerdek wat licht op iets belangrijks wat gezien moet worden, of is er ineens een open plek. Dat doet denken aan ingevingen of gedachten die ineens hun weg naar ons bewuste brein vinden. De hoofdpersoon wordt in de verhalen vaak uitgedaagd om zijn veilige thuis te verlaten en gaat dan op reis door het bos. Dit is de tocht die ieder mens mag wanneer we opgroeien en onze ziel volwassen wordt. Werkelijke groei is immers te vinden in het gedag zeggen van je veiligheid en nieuwe delen van jezelf ontdekken. 

Sprookjesfiguren moeten in hun tocht vaak iets overwinnen en komen op die queeste vaak wilde dieren tegen die hen helpen óf juist zorgen voor nog meer problemen. Wilde dieren zoals de wolf, vos, kikker, ezels of ganzen. Al deze dieren staan ook voor eigenschappen die ieder van ons in zich heeft. Denk aan de sluwe vos of de domme gans. 

Droom je over een bos waar je doorheen wandelt dan kan het dus zijn dat je op zoek bent naar een bepaald deel van jezelf. Ook kan het zijn dat het dagelijkse leven teveel wordt en je verlangt naar een simpeler leven waarin je gewoon kunt zijn wie je bent. Wanneer je in je droom het bos uit loopt kan het betekenen dat je niet wilt zien wat er intern bij je speelt en en dat je daarvan wegvlucht. Maar zoals met alle symbolen is er geen één op één uitleg. Jij mag jezelf de ruimte gunnen om te voelen wat het symbool of droom met je doet. Je voelt vanzelf wat jouw waarheid is. En als jij alleen maar verdwaalt in het bos en er echt niet meer uit komt, dan kun je altijd een afspraak maken voor een coaching/therapie sessie. Dan kunnen we je helpen on de juiste weg weer te vinden.