Magisch vuur; wat heb je toch een aantrekkingskracht op mij! En niet alleen op mij, in elke cultuur komen verhalen voor over dit krachtige fenomeen. Het gaat over controle van deze potentieel verwoestende natuurkracht. Vuur maken zorgt er voor dat we ons weer verbinden met de natuur en wakkert een oergevoel in ons aan. 

Naast de verbinding met de natuur is het ook een perfect middel om je weer te verbinden met jezelf. Niets zo krachtig als vuur om naar binnen te keren! Staren naar dansende vlammen heeft namelijk een hypnotiserend effect op ons. Zodat we (vergelijkbaar met hypnose), in een lichte trancestaat kunnen komen. Een perfecte staat om te voelen wat we achter ons mogen laten. 

Loslaten wat je niet meer dient

Het einde van het jaar nadert alweer. Een bizar jaar wat bijna ten einde komt. Voordat we aan iets nieuws gaan beginnen is het altijd goed om het oude op een juiste manier af te sluiten. Of dit nu een nieuwe baan is, een nieuwe relatie of een nieuw jaar, het is belangrijk om ruimte te geven aan de verandering. Je kunt immers pas iets nieuws beginnen en met volledige energie en focus aanwezig zijn als je hebt losgelaten wat je niet meer dient. 

Misschien kun je buiten een vuurtje maken in een korf of binnen de open haard aansteken. Als je dat niet hebt is dat geen probleem, steek dan gewoon een mooie kaars aan. Gun jezelf de tijd om je hoofd leeg te maken terwijl je in het vuur staart. Laat de vlammen je betoveren. Als je jezelf toe kunt staan om in een hypnotische staat te komen mag je jezelf de vraag stellen wat je los wilt laten. Probeer deze vraag niet met je hoofd te beantwoorden maar voel wat naar boven komt. Schrijf alles op een leeg vel papier. 

Wanneer je alles voelt dat alles waar je afstand van wilt doen op het papier staat, vouw je het op. Voor mij werkt het goed om nog wat uit te spreken, hardop of gewoon van binnen, dat maakt niet uit. De intentie is wat telt. Het zou zoiets kunnen zijn als: “bedankt voor alles wat ik afgelopen jaar heb mogen leren en nog niet heb geleerd. Graag laat ik los wat ik niet meer nodig heb om ruimte te maken voor al het nieuws dat komen gaat”. Natuurlijk mag je dat helemaal invullen zoals je zelf wilt en zo lang maken als nodig is. Als je buiten bij het vuur zit dan offer je daarna de brief aan de vlammen. Probeer dat met bewuste aandacht te doen en voel hoe er ruimte ontstaat van binnen. Ruimte om straks met frisse en nieuwe energie 2021 te gaan beginnen.