Vandaag is het ‘blue monday’ en zogenaamd de meest depressieve dag van het jaar. Wat mij betreft niet omdat onze goede voornemens mislukt zouden zijn, of dat de vakantie nog lang zou duren. Met alle angst en spanning waar we massaal in zitten kunnen we ons daar wel iets bij voorstellen.

Helemaal wanneer we kijken naar iedereen die niet zeker is van zijn/haar baan of deze misschien zelfs al verloren is. Wanneer we denken aan alle mensen die zich eenzaam voelen door alle maatregelen ook. Laten we deze blauwe maandag de Morpho Menelaus als symbool nemen voor transformatie. Laten we deze blauwe maandag transformeren!

Vlinder als ultieme symbool van transformatie 

De vlinder maakt een letterlijke transformatie door die van rups naar cocon tot een vlinder gaat. Dit proces staat dan ook symbool voor de transformatie die we als mens ondergaan. Zo kunnen we mentaal groeien en naar een volgende fase in ons denken en mens zijn transformeren. 

De vlinder staat ook bekend als spiritueel symbool. Eerder al schreef ik hoe ik in een droom afscheid nam van een goede vriendin die overleden is. In de droom veranderde ze na een innige omhelzing in een vlinder. Op spiritueel niveau staat de vlinder dan ook voor onze ziel die transformeert van de ene fase naar de andere (leven -> dood -> wedergeboorte). 

Transformeren van onze collectie angst 

Hoe je ook denkt over Corona en de maatregelen; collectief worden we allemaal gevoed in onze angst. En dat doet iets met ons. Laten we daarom vandaag kijken hoe we onze angst of depressieve gevoelens kunnen transformeren. Wanneer we de weerstand voor deze gevoelens los kunnen laten en ze durven voelen, dan verliezen ze vaak hun negatieve lading.

Ga zitten, sluit je ogen en haal een paar keer diep adem. Stel jezelf voor dat er wortels uit je voeten, diep de aarde in gaan. Sta jezelf vervolgens toe om de emotie ten volste te mogen voelen. Probeer de weerstand voor het gevoel los te laten. Het is maar een gevoel, er kan je niets gebeuren! De weerstand voor het gevoel is vaak hetgeen wat ons zo’n vervelend gevoel geeft. Geef de emotie alle ruimte. Daardoor zul je zien dat de emotie afneemt. Stel je voor dat je het gevoel (nadat je deze volledig hebt toegelaten) via de wortels diep de aarde in mag laten stromen. Geef jezelf daarna nog even de tijd om te voelen hoe het nu is.

Het kan zijn dat je angst voor de emoties te groot is of dat je meer nodig hebt dan zo’n oefening. Weet dan dat je altijd hulp kunt en mag vragen in je omgeving.

Mocht je er professioneel met iemand over willen praten dan kun je op korte termijn een afspraak maken voor een coaching/therapie sessie. Tijdens een boswandeling of in praktijkruimte mag natuurlijk ook.